24. Sacharidy
Ø složeny ze základních tzv. monosacharidových jednotek
Rozdělení podle počtu monosacharidových jednotek:
1. Monosacharidy
Ø pouze 1 monosacharidová jednotka
Ø glukóza
2. Oligosacharidy
Ø 2-10 monosacharidových jednotek
3. Polysacharidy
Ø více jak 10 monosacharidových jednotek
Cukry nazýváme pouze monosacharidy a oligosacharidy; sladké, rozpustné ve vodě
Funkce sacharidů:
Ø zásobárna energie
Ø zdroj uhlíku pro heterotrofní organismy
Ø strukturní složky buněk, tkání, pletiv
Ø součástí bílkovin, nukleonových kyselin
Rozdělení a přehled sacharidů:
1. Monosacharidy
Ø heterocyklické sloučeniny, jejichž molekuly obsahují v cyklickém řetězci kyslíkatý atom
Ø lze je definovat jako hydroxyaldehydy nebo hydroxyketony; podle toho se dělí:
a) Aldózy
· obsahují 1 aldehydickou skupinu –CHO a více hydroxylových skupin
b) Ketózy
· C=O
Ø dělí se podle uhlovodíkových atomů:
a) Triázy
b) Tetrázy
c) Pentázy (Ribóza, Deoxyribóza, nukleonové kyseliny – DNA, RNA)
d) Hexózy (Glukóza, Fruktóza – izomerní)
z hlediska biochemie mají největší význam pentózy a hexózy
např.:
Glukóza (Hroznový cukr)
Ø C6H12O6
Ø bílá, sladká, krystalická látka
Ø rozpustná ve vodě
Ø nachází se v ovoci, medu
Ø okamžitý zdroj cukru
Ø použití: lékařství – umělá výživa, výroba vitamínu C
Ø výroba: hydrolýzou škrobu
Fruktóza (Ovocný cukr)
Ø bezbarvé krystalicky
Ø nachází se v ovoci a medu
Ø nejsladší monosacharid
Ø použití: přislazování potravin pro diabetiky – lékařství
2. Oligosacharidy
Sacharóza
Ø třtinový, řepný cukr
Ø téměř ve všech plodech rostlin
Ø bezbarvá, krystalická látka, rozpustná ve vodě
Ø zahříváním karamelizuje
Ø skládá se z 2 monosacharidových jednotek (glukózy a fruktózy)
Ø sladidlo v potravinářském průmyslu
Ø C12H22O11 + H2O -> C6H12O6 + C6H12O6 (v kyselém prostředí)
Ø výroba
1. řízky z cukrové řepy
2. cukr se z nich vyluhuje horkou vodou
3. šťáva se vysráží (obsahuje jiné příměsi) hydroxidem vápenatým a následně se odstraní přivedením plynného oxidu uhličitého
4. nečistoty se zachytí na kalolisech
5. čirá cukerná šťáva se oddělí krystalizací -> sirup (melasa) a cukr
Laktóza
Ø cukr mléčný
Ø kondenzace glukóza + galaktóza
Ø v mléce všech savců (málo sladké)
Ø umělá výroba – z kravského mléka pro dětskou výživu
Ø použití v lékařství
Maltóza
Ø cukr sladový
Ø složena z 2 molekul glukózy
Ø vzniká ze škrobů působením enzymů při klíčení obilnin (výroba sladu z ječmene)
3. Polysacharidy
Ø přírodní makromolekulární látky, které vznikají kondenzací mnoha monosacharidových molekul -> z velkého počtu vázaných molekul
Ø základní monosacharidovou jednotkou je glukóza
Ø na rozdíl od ostatních nejsou sladké
Ø jsou nerozpustné
Ø Funkce
· zásobárna energie
· stavební funkce
· zásobárna organického uhlíku
Ø k polysacharidům se řadí produkty některých organismů
Ø patří k nejdůležitějším a nejrozšířenějším biologickým látkám
Škrob
Ø nejrozšířenější zásobní polysacharid rostlin (plody, hlízy)
Ø výroba z brambor, obilí
Ø použití: významnou složkou potravy živočichů -> dobře stravitelný zdroj energie (enzymovým štěpením se uvolňuje glukóza)
k výrobě glukózy a etanolu
tekutých pudrů, zásypů
lepidel
textilní průmysl – škrobení prádla
Ø obsahuje 2 typy makromolekul:
a) amylóza – svinutá vlákna
b) amylopektin – keříčkovitě rozvětvený
Celulóza
Ø stavebním polysacharidem rostlin
Ø podílí se na výstavbě buněčných stěn mikroorganismů
Ø obsahuje více než 10 tisíc monosacharidových jednotek -> nestravitelné pro člověka
Ø v nejčistší formě v bavlníkových vláknech
Ø získávání
1. připravením dřevěné drti
2. vaření s roztokem hydrogensiřičitanu vápenatého
3. lignin (dřevovina) se dostane do roztoku a poté se oddělí celulóza
4. další zpracování
Ø výroba papíru, příze, laků, plastů, výbušnin
Glykogen
Ø plní funkci zásobní látky v těle vyšších živočichů, v játrech v případě potřeby se rychle štěpí na glukózu -> rychlá zásobárna energie ->přechází ihned do krve
Inulin
Ø rezervní polysacharid
Ø vyskytuje se pouze v některých rostlinách
Ø skládá se z fruktózových jednotek
Ø snadno stravitelný -> vhodný pro diabetiky